Email
Register

Prehrambena proizvodnja

Gajenje paradajza


1. Gajenje paradajza u plasteniku

Od vise sorti paradajza preporucujemo tzv. polume-snati paradajz. To je sorta 72 - 41 RZ, po snazi i nacinu rasta slicna sorti Marta RZ. Plod je tezak 130 -150 g i sadrzi 3-5 komora. Karakteristika tih sorti je ranije sazrevanje. Osim tih sorti, poznate su i vrste Claire, Isidoro, Suso, Miaa i dr., sa visokim prinosom i kvalitetnim plodom. Profitabilnost programa raste sa povecanjem velicine plastenika, pa za povrsinu od 250m2 bruto dobit po 1€ investicije iznosi 0,57€ . Kljucni elementi programa su izbor sorte paradajza, proces njenog gajenja i velicina plastenika. Paradajz proizveden u plasteniku moze se upotrebljavati na razlicite
nacine, u svezem stanju i za industrijsku preradu.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista

100 m2 (za plastenik)

Broj radnika

2 (clanovi domacinstva)

Ulaganje kapitala

1.000 € (plastenik)

Period izvrsenja

do 30 dana

Rok povratka kapitala

nakon plasmana i naplate 6. berbe

Godisnja bruto dobit

500 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,45 €

 

1. Gajenje paradajza u plasteniku

Od vise sorti paradajza preporucujemo tzv. polume-snati paradajz. To je sorta 72 - 41 RZ, po snazi i nacinu rasta slicna sorti Marta RZ. Plod je tezak 130 -150 g i sadrzi 3-5 komora. Karakteristika tih sorti je ranije sazrevanje. Osim tih sorti, poznate su i vrste Claire, Isidoro, Suso, Miaa i dr., sa visokim prinosom i kvalitetnim plodom. Profitabilnost programa raste sa povecanjem velicine plastenika, pa za povrsinu od 250m2 bruto dobit po 1€ investicije iznosi 0,57€ . Kljucni elementi programa su izbor sorte paradajza, proces njenog gajenja i velicina plastenika. Paradajz proizveden u plasteniku moze se upotrebljavati na razlicite
nacine, u svezem stanju i za industrijsku preradu.

 

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista

100 m2 (za plastenik)

Broj radnika

2 (clanovi domacinstva)

Ulaganje kapitala

1.000 € (plastenik)

Period izvrsenja

do 30 dana

Rok povratka kapitala

nakon plasmana i naplate 6. berbe

Godisnja bruto dobit

500

Bruto dobit po 1 € investicija

0,45 €

Gajenje krastavca

2. Gajenje krastavaca u plasteniku

Preporucujemo sorte Valore RZ zbog visokog prinosa i ujednacenosti ploda. Plod je tamnozelen, blago rebrast i dobro se cuva. Sorta je otporna na virus krastavosti. Profitabilnost programa raste sa povecanjem velicine plastenika, pa za povrsinu 250 m bruto dobit po 1 € investicije iznosi 0,57 € . Kriticni elementi programa su izbor sorte krastavaca, proces gajenja i velicina plastenika.
Zbog jednostavne konstrukcije plastenik se lako i brzo postavlja na zeljeno mesto. Prema potrebi, moguca je montaza i prenosenje na drugu lokaciju. Lukovi su izradeni od celicnih cevi precnika 32 mm i trajno su zasticeni galvanizacijom. Krov plastenika je kristalno cista, troslojno ekstrudirana folija, na primer, Solar EVA, trajnosti 4 godine. Osim izvrsnih termo-izolacijskih svojstava, folija omogucava kapanje kondenzovane vode po biljkama.
Ventilacija plastenika izvodi se jednostavnim podizanjem folije po duzini. U ovom tipu plastenika moguce su tri berbe godisnje.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista

100 m2 (za plastenik)

Broj radnika

2 (clanovi domacinstva)

Ulaganje kapitala

1.000 € (plastenik)

Period izvrsenja

do 30 dana

Rok povratka kapitala

nakon plasmana i naplate 6. berbe

Godisnja bruto dobit

500 €

Bruto dobit po 1 € investicije

0,45 €

Gajenje paradajza

Od vise sorti paradajza preporucujemo tzv. polume-snati paradajz. To je sorta 72 - 41 RZ, po snazi i nacinu rasta slicna sorti Marta RZ. Plod je tezak 130 -150 g i sadrzi 3-5 komora. Karakteristika tih sorti je ranije sazrevanje. Osim tih sorti, poznate su i vrste Claire, Isidoro, Suso, Miaa i dr., sa visokim prinosom i kvalitetnim plodom. Profitabilnost programa raste sa povecanjem velicine plastenika, pa za povrsinu od 250m2 bruto dobit po 1€ investicije iznosi 0,57€ . Kljucni elementi programa su izbor sorte paradajza, proces njenog gajenja i velicina plastenika. Paradajz proizveden u plasteniku moze se upotrebljavati na razlicite
nacine, u svezem stanju i za industrijsku preradu.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista

100 m2 (za plastenik)

Broj radnika

2 (clanovi domacinstva)

Ulaganje kapitala

1.000 € (plastenik)

Period izvrsenja

do 30 dana

Rok povratka kapitala

nakon plasmana i naplate 6. berbe

Godisnja bruto dobit

500 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,45 €

Gajenje paprike


3. Gajenje paprika u plasteniku


Od vise vrsta paprika izdvajamo: Tango KL, Volka KL, Valeta KL i Mazurka KL. Sorta Tango KL vrlo je povoljna za gajenje u staklenicima i plastenicima. Ima cvrste plodove koji su u zrenju crvene boje. To je rana sorta visokog prinosa. Profitabilnost programa raste sa povecanjem velicine plastenika, pa za plastenik povrsine 250 m2 bruto dobit po 1 € investicije iznosi 0,80 € . Kriticni elementi programa su izbor sorte paprike, proces gajenja i velicina plastenika. Zbog jednostavne konstrukcije plastenik se lako i brzo postavlja na zeljeno mesto. Prema potrebi, moguca je demontaza i prenosenje na drugu lokaciju. Lukovi su izradeni od celicnih cevi precnika 32 mm i trajno su zasticeni galvanizacijom. Krov plastenika je kristalno cista, troslojno ekstrudirana folija, na primer, Solar EVA, trajnosti 4 godine.
Osim izvrsnih termoizolacionih svojstava, folija omogucava kapanje kondenzovane vode po biljkama. Ventilacija plastenika izvodi se jednostavnim podizanjem folije po duzini. U ovom tipu plastenika moguce su tri berbe godisnje.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista

100 m2 (za plastenik)

Broj radnika

2 (clanovi domacinstva)

Ulaganje kapitala

1.000 € (plastenik)

Period izvrsenja

do 30 dana

Rok povratka kapitala

nakon plasmana i naplate 4. berbe

Godisnja bruto dobit

750 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,70 €

Poducavanje u rucnom tkanju

96. Poducavanje u rucnom tkanju



Svaki covek poseduje bar malo kreativnosti, samo to treba sto pre otkriti da bi svi imali koristi od nje. Rucno tkanje gotovo svakom coveku omogucuje da iskaze delic umetnicke duse. Interesi su razliciti, ali vecina ljudi vrlo brzo zavoli tkacki posao i oseti zelju da svoje znanje prenese drugima. Ali ima jos razloga da se zavoli rucno tkanje: mogucnost zarade u kucnoj radinosti, uz vrlo mala ulaganja. Ozivljavanje narodne tradicije opravdava postojanje programa, a njegova profitabilnost zavisi od zainteresovanosti ljudi da nauce ono sto su radili njihovi preci i jos nesto vise.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

40 m2 - varijanta kupovine

Broj radnika

2 (preduzetnik, majstor-tkac)

Ulaganje kapitala

36.500 € (18% oprema, 55% prostor, 27% ostalo)

Period izvrsenja

30 do 60 dana

Rok povratka kapitala

1 godina ili meseci

Godisnja bruto dobit

21.250 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,58 €

Gajenje salate

4. Gajenje salate glavičarke u plasteniku


Od vise vrsta salate izdvajamo Chagall RZ, Miledie RZ, Omega RZ, Arcade RZ, Piu RZ. Sadi se oko 16 sadnica na 1 m2. Za plastenicku proizvodnju preporučujemo vrstu Omega RZ. Vrlo brzo raste. Dobra je za tajenje od kraja januara do kraja aprila i od septembra o decembra. Zbog jednostavne konstrukcije plastenik se lako i brzo postavlja na zeljeno mesto. Prema potrebi, moguca je demontaza i prenosenje na drugu lokaciju. Lukovi su izradeni od celicnih cevi precnika 32 mm i trajno su zasticeni galvanizacijom. Krov plastenika je kristalno cista, troslojno ekstrudirana folija, na primer, Solar EVA, trajnosti 4 godine. Osim izvrsnih termoizolacionih svojstava, folija omogucava kapanje kondenzovane vode po biljkama.
Ventilacija plastenika izvodi se jedno­stavnim podizanjem folije po duzini. U ovom tipu plastenika moguce su tri berbe godisnje.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista

100 m2 (za plastenik)

Broj radnika

2 (clanovi domacinstva)

Ulaganje kapitala

1.000 € (plastenik)

Period izvrsenja

do 30 dana

Rok povratka kapitala

nakon plasmana i naplate 6. berbe

Godisnja bruto dobit

500 €

Bruto dobit po 1 € investicije

0,70 €

Gajenje lisnate salate

5. Gajenje lisnate salate u plasteniku


Poznato je vise vrsta tih salata, a izdvajamo Raisu KL, Krizet KL, Sesam, Gringo, Karif, Endiviju, Stratego, Duku, Bellami, Priscillu. Mogu se gajiti tokom cele godine. Optimalna tezina pri berbi je 250 - 300 g po glavici. Otporne su na plamenjacu, a daju veliki prinos. Pro-fitabilnost programa raste sa povecanjem velicine plastenika, pa za povrsinu 250 m2 bruto dobit po 1 € investicije iznosi 0,57 € . Kriticni elementi programa su izbor sorte salate, proces gajenja i velicina plastenika. Tako proizvedena salata konzumira se iskljucivo u svezem stanju, pa je potrebno osigurati pravovremen i stalan plasman svake berbe.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista

100 m2 (za plastenik)

Broj radnika

2 (clanovi domacinstva)

Ulaganje kapitala

1.000 € (plastenik)

Period izvrsenja

do 30 dana

Rok povratka kapitala

nakon plasmana i naplate 6. berbe

Godisnja bruto dobit

500 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,45 €

Gajenje celera

6. Gajenje celera korenasa u plasteniku

Postoji vise vrsta celera, od kojih izdvajamo Cascade, Ajadz i Ofir. Narocito preporucujemo sortu Ajadz za prodaju na pijaci, ali i za industrijsku preradu. Rec je o novoj selekciji celera korenasa tamnozelenih listova i okruglog belog korena. Otporan je na septoriju. Profitabilnost programa raste sa povecanjem velicine plastenika, pa za povrsinu 500 m bruto dobit po 1 € investiciji iznosi 0,65 €. Kriticni elementi programa su izbor sorte celera, proces gajenja i velicina plastenika. Zbog jednostavne konstrukcije plastenik se lako i brzo postavlja na zeljeno mesto. Moguca je demontaza i prenosenje na drugu lokaciju. Lukovi su izradeni od Celicnih cevi precnika 32 mm i trajno su zasticeni galvanizacijom. Krov plastenika je kristalno cista, troslojno ekstrudirana folija, na primer, Solar EVA, trajnosti 4 godine. Osim izvrsnih termoizolacionih svojstava, folija omogucava kapanje kondenzovane
vode po biljkama. Ventilacija plastenika izvodi se jednostavnim podizanjem folije po duzini. U ovom tipu plastenika moguce su tri berbe godisnje.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista

100 m2 (za plastenik)

Broj radnika

2 (clanovi domacinstva)

Ulaganje kapitala

1.000 € (plastenik)

Period izvrsenja

do 30 dana

Rok povratka kapitala

nakon plasmana i naplate 6. berbe

Godisnja bruto dobit

500 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,45 €

Gajenje sargarepe

7. Gajenje sargarepe u plasteniku

Od vise vrsta sargarepe izdvajamo Marimbo, Cornet, Ultra, Karotan, Nantaise-Monanta, Flareus, Tosto, Bordeaux i Rubena. Gaji se za prodaju na pijaci i za industrijsku preradu. Obicno se sadi 80 - 300 semenki po metru kvadratnom. Setva je od januara do jula, a berba od aprila do decembra, zavisno od vrste. Vrsta Marimbo narocito je pogodna za plastenike. Profitabilnost programa raste sa povecanjem velicine plastenika, pa za povrsinu 250 m bruto dobit po 1 ˆ investicije iznosi 2,45 € . Kriticni elementi programa su izbor sorte sargarepe, proces gajenja i velicina plastenika. Prema potrebi, moguca je demontaza i prenose­nje na drugu lokaciju. Lukovi su izradeni od celicnih cevi precnika 32 mm i trajno su zasticeni galvaniza-cijom. Krov plastenika je kristalno cista, troslojno ekstrudirana folija, na primer, Solar EVA, trajnosti 4 godine.
Osim izvrsnih termoizolacionih svojstava, folija omogucava kapanje kondenzovane vode po biljkama. Ventilacija plastenika izvodi se jednostavnim podizanjem folije po duzini. U ovom tipu plastenika moguce su tri berbe godisnje.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista

100 m2 (za plastenik)

Broj radnika

2 (clanovi domacinstva)

Ulaganje kapitala

1.000 € (plastenik)

Period izvrsenja

do 30 dana

Rok povratka kapitala

nakon plasmana i naplate 6. berbe

Godisnja bruto dobit

500 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,45 €

Gajenje rotkvica

8. Gajenje rotkvica u plasteniku


Rotkvica pripada povrcu koje se vrlo cesto upo­trebljava u razlicito pripremljenim salatama, jede se sirova, ali se i industrijski preraduje. Plod je tezak pri berbi oko 50 g. Profitabilnost programa raste sa povecanjem velicine plastenika, pa za povrsinu 1.000 m2 bruto dobit po 1 € iznosi 0,70 €. Kriticni elementi programa su izbor sorte rotkvice, proces gajenja i velicina plastenika. Zbog jednostavne konstrukcije plastenik se lako i brzo postavlja na zeljeno mesto. Prema potrebi, moguca je demontaza i prenosenje na drugu lokaciju. Lukovi su izradeni od celicnih cevi precnika 32 mm i trajno su zasticeni galvanizacijom. Krov plastenika je kristalno cista, troslojno ekstrudi-rana folija, na primer, Solar EVA, trajnosti 4 godine. Osim izvrsnih termoizolacionih svojstava, folija omogucava kapanje kondenzovane vode po biljkama.
Ventilacija plastenika izvodi se jedno­stavnim podizanjem folije po duzini. U ovom tipu plastenika moguce su tri berbe godisnje.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista

500 m2 (za plastenik)

Broj radnika

2 (clanovi domacinstva)

Ulaganje kapitala

2.500 € (plastenik)

Period izvrsenja

do 30 dana

Rok povratka kapitala

nakon plasmana i naplate 4. berbe

Godisnja bruto dobit

1.750 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,66 €

Gajenje tikvica

9. Gajenje tikvica u plasteniku


Plodovi su zutozelenkaste boje, optimalne tezine oko 500 g pri berbi. Najcesce se upotrebljava u doma­cinstvu za pripremu raznih vrsta kuvanog jela. Profi-tabilnost programa raste sa povecanjem velicine plastenika. Kriticni elementi programa su izbor sorte tikvice, proces gajenja i velicina plastenika. Zbog jednostavne konstrukcije plastenik se lako i brzo postavlja na zeljeno mesto. Prema potrebi, moguca je demontaza i prenosenje na drugu lokaciju. Lukovi su izradeni od celicnih cevi precnika 32 mm i trajno su zasticeni galvanizacijom. Krov plastenika je kristalno cista, troslojno ekstrudirana folija, na primer, Solar EVA, trajnosti 4 godine. Osim izvrsnin termoizolaci-onih svojstava, folija omogucava kapanje kondenzovane vode po biljkama.
Ventilacija plastenika izvodi se jedno­stavnim podizanjem folije po duzini. U ovom tipu plastenika moguce su tri berbe godisnje.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista

500 m2 (za plastenik)

Broj radnika

2 (clanovi domacinstva)

Ulaganje kapitala

2.500 € (plastenik)

Period izvrsenja

do 30 dana

Rok povratka kapitala

nakon plasmana i naplate 4. berbe

Godisnja bruto dobit

1.750 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,66 €

Gajenje patlidzana

10. Gajenje patlidzana u plasteniku

Plodovi imaju glatku povrsinu, tamnoplave su boje, optimalne tezine 150-200 g. Upotrebljava se uglavnom u domacinstvu, tj. za prehranu, ali i za industrijsku preradu. Profitabilnost programa raste sa povecanjem velicine plastenika. Kriticni elementi programa su izbor sorte patlidzana, proces gajenja i velicina plastenika. Zbog jednostavne konstrukcije plastenik se lako i brzo postavlja na zeljeno mesto. Prema potrebi, moguca je demontaza i prenosenje na drugu lokaciju. Lukovi su izradeni od celicnih cevi precnika 32 mm i trajno su
trajnosti 4 godin
svojstava, folija omogucava kapanje kondenzovane
vode po biljkama.
Ventilacija plastenika se izvodi jedno­stavnim podizanjem folije po duzini. U ovom tipu plastenika moguce su tri berbe godisnje.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista

500 m2 (za plastenik)

Broj radnika

2 (clanovi domacinstva)

Ulaganje kapitala

2.500 € (plastenik)

Period izvrsenja

do 30 dana

Rok povratka kapitala

nakon plasmana i naplate 4. berbe

Godisnja bruto dobit

1.750 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,66 €

Gajenje spanaca

11. Gajenje spanaca u plasteniku


Od vise vrsta, zbog slicnosti spominjemo samo dve, i to Martine i Taurus. Otporni su na plamenjacu. Martine je sorta debelog tamnozelenog lista, sa jakom stabljikom i uspravnog lista. Prodaje se na pijacama, industrijski se preraduje i susi. Sortu Taurus preporucujemo za ranu setvu, od januara do marta, a posebno za jesensku setvu, od avgusta do septembra. Profitabilnost programa raste sa povecanjem plastenika. Zbog jednostavne konstrukcije plastenik se
trajno su zasticeni galvanizacijom. Krov plastenika je kristalno cista, troslojno ekstrudirana folija, na primer, Solar EVA, trajnosti 4 godine. Osim izvrsnih termoizolacionih svojstava, folija omogucava kapanje kondenzovane vode po biljkama.
Ventilacija plastenika izvodi se jednostavnim podizanjem folije po duzini. U ovom tipu plastenika moguce su tri berbe godisnje.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista

500 m2 (za plastenik)

Broj radnika

2 (clanovi domacinstva)

Ulaganje kapitala

2.500 ˆ (plastenik)

Period izvrsenja

do 30 dana

Rok povratka kapitala

nakon plasmana i naplate 4. berbe

Godisnja bruto dobit

1.750 ˆ

Bruto dobit po 1 ˆ investicija

0,66 ˆ

Gajenje jagoda

12. Gajenje jagoda u plasteniku

Rana sorta jagoda vrlo je trazena na domacem trzistu i moze se u prolece dobro prodati. Stoga prepo­rucujemo gajenje tog voca u plasteniku. Profitabilnost programa raste sa povecanjem velicine plastenika. Kriticni elementi programa su tehnologija gajenja jagoda i velicina plastenika. Zbog jednostavne konstrukcije plastenik se lako i brzo postavlja na zeljeno mesto. Prema potrebi, moguca je demontaza i prenosenje na drugu lokaciju. Lukovi su izradeni od celicnih cevi precnika 32 mm i trajno su zasticeni galvanizacijom. Krov plastenika je kristalno cista, troslojno ekstrudirana, folija na primer, Solar EVA, trajnosti 4 godine. Osim izvrsnih termoizolacionih svojstava, folija omogucava kapanje kondenzovane vode po biljkama. Ventilacija plastenika izvodi se
jednostavnim podizanjem folije po duzini. U ovom tipu plastenika moguce su tri berbe godisnje.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista

500 m2 (za plastenik)

Broj radnika

2 (clanovi domacinstva)

Ulaganje kapitala

2.500 € (plastenik)

Period izvrsenja

do 30 dana

Rok povratka kapitala

nakon plasmana i naplate 2. berbe

Godisnja bruto dobit

4.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

1,46 €

Gajenje kupina

13. Gajenje kupina u plasteniku


Kupine se mogu dobro prodati na pijaci, a ne zahtevaju narocito velik posao tokom gajenja. Preporucujemo sortu koja ranije sazreva. Profita-bilnost programa raste sa povecanjem velicine plas­tenika. Kriticni elementi programa su tehnologija gajenja kupina i velicina plastenika. Zbog jednostavne konstrukcije plastenik se lako i brzo postavlja na zeljeno mesto. Prema potrebi, moguca je demontaza i prenosenje na drugu lokaciju. Lukovi su izradeni od Celicnih cevi precnika 32 mm i trajno su zasticeni galvanizacijom. Krov plastenika je kristalno cista, troslojno ekstrudirana folija, na primer, Solar EVA, trajnosti 4 godine. Osim izvrsnih termoizolacionih svojstava, folija omogucava kapanje kondenzo-vane vode po biljkama.
Ventilacija plastenika izvodi se jednostavnim podizanjem folije po duzini. U ovom tipu plastenika moguce su tri berbe godisnje.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista

500 m2 (za plastenik)

Broj radnika

2 (clanovi domacinstva)

Ulaganje kapitala

2.500 € (plastenik)

Period izvrsenja

do 30 dana

Rok povratka kapitala

nakon plasmana i naplate 7. berbe

Godisnja bruto dobit

1.150 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,401

Gajenje ranog krompira

14. Gajenje ranog krompira
 
Program je napravljen za dopunsku poljoprivredu na povrsini 0,5 ha sopstvenog zemljista, uz sopstvenu mehanizaciju, kao i potreban skladisni prostor. Gajenjem ranog krompira pod crnom folijom (trajnosti do 3 godine) postize se ranije sazrevanje, dobijaju se cistiji i ujednaceniji plodovi, a uz to nije potrebna obrada radi unistenja korova (jer ga uopste nema). Za takav krompir postize se i mnogo oolja trzisna cena, a lako se i prodaje. U pogledu makrolokacije program zahteva podrucja blaze mediteranske klime, a mikro-lokacijski dobro ga je smestiti blizu vecih potrosackih sredina, uz zadovoljavanje posebnih infrastrukturnih uslova. Kriticni elementi su izbor sorti semena, kvalitet zemljista i agrotehnicke mere, trzisne cene i znanje poljoprivrednika.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista i prostora

0,5 ha vlastitog zemljista i 20 m2 prirucnog, zatvorenog magacinskog prostora

Broj radnika

poljoprivrednik-preduzetnik

(povremeno i neki clanovi njegove porodice)
Ulaganje kapitala

4.500 € (uredenje trapa 44,44%, folija za 3 godine 33,33%, pribor, alat i ostalo 22,23%)
Period izvrsenja: oko 1 godine
Rok povratka kapitala: nakon plasmana i naplate polovine prvog roda
Godisnja bruto dobit: 8.500 €
Bruto dobit po 1 € investicija: 1,89 €
Ekoloska

Ulaganje kapitala

4.500 € (uredenje trapa 44,44%, folija za 3 godine 33,33%, pribor, alat i ostalo 22,23%)

Period izvrsenja

oko 1 godine

Rok povratka kapitala

nakon plasmana i naplate polovine prvog roda

Godisnja bruto dobit

8.500 €

Gajenje sampinjona

15. Podrumsko gajenje sampinjona


Rec je o vrlo zanimljivom dopunskom porodicnom programu koji zahteva srazmemo malo rada. Proizvod se lako prodaje i donosi dobru zaradu. Od osnovnih sredstava potrebno je imati oko 250 m2 klimatizovanog podrumskog, jamskog ili slicnog prostora, opremljenog potrebnim inventarom. Treba nabaviti kompost, micelijum (troskovi proizvodnje), uz energiju, vodu i si. U programu je predvideno i pakovanje u kucnoj radinosti, sto uveliko povecava njegovu profitabilnost. Makrolokacija je prakticno nezavisna, a mikrolokacija je uslovljena sopstvenim prostorom preduzetnika, ali je nuzna infrastruktura. Kriticni elementi programa su: znanje preduzetnika, kvalitet proizvoda i mogucnost stalnih, eventualno kooperacijskih porudzbina.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

250 m2 podrumskog prostora u vlasnistvu preduzetnika

Broj radnika

preduzetnik (povremeno i neki clanovi njegove porodice)

Ulaganje kapitala

19.500 € (obrtnicki radovi i instalacije 25,64%, klimatizacija 51,28%, namestaj 12,82%, strojevi, alat i pribor 7,69%, ostalo 2,56%)

Period izvrsenja

2 do 3 meseca

Rok povratka kapitala

1 godina i 2 meseca

Godisnja bruto dobit

21.500 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,96 €

 

Proizvodnja testenine

16. Proizvodnja testenine


Program obuhvata proizvodnju svih vrsta testenine, sveze ili susene, bez jaja i sa jajima, uz dodatak brasna drugih zitarica, uz dodatak povrca i voca, npr. cvekle, spanaca, paradajza, sargarepe, jabuke i dr. Glavna obelezja proizvodnje nezavisno od sirovinske osnove i sezone sazrevanja sirovina su velika fleksibilnost u kreiranju pogona i relativno malo ulaganja u gra­devinske objekate (prostor). Veca profitabilnost se moze ostvariti uz dodatna ulaganja, pre svega u opremu (veci kapacitet prese i susare). Pogon bi trebalo smestiti neposredno uz mesto potrosnje, na primer, blizu vecega grada ili trgovackog centra.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista i prostora

100 m2 (objekat 35-45 m2) Broj radnika: 1 KV, 1 PKV, 1 NKV

Ulaganje kapitala

51.500 € (objekat 54%, oprema 36%, ostalo 10%)

Period izvrsenja

10 do 12 meseci

Rok povratka kapitala

4 godine i 3 meseca

Godisnja bruto dobit

16.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,31 €

Ekoloska ocena

B,l

 

Proizvodnja peciva

17. Proizvodnja peciva

Rec je o proizvodnji svih vrsta peciva, koje se razlikuju po obliku, tezini ili dodacima razlicitih sirovina. Prednost je u odnosu prema industrijskoj proizvodnji prosirenje asortimana proizvoda. Veca profitabilnost moze se postici uz dodatna investiciona ulaganja (potpuno automatizovana linija, povecanje kapaciteta peci). Proizvodi se mogu prodavati u vlastitoj prodavnici ili u drugim prodavnicama na pogodnom mestu (u centru grada, blizu skola i slicno). Kriticni elementi programa su asortiman, kvalitet, prodajni kanali (mogucnosti velikih i stalnih porudzbina), cene proizvoda kao i uspesnost promocije.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista i prostora

100 m2 (objekat 60-80 m2) Broj radnika: 2 KV, 2 PKV

Ulaganje kapitala

84.500 € (objekat 50%, oprema 44%, ostalo 6%)

Period izvrsenja

10 do 12 meseci

Rok povratka kapitala

2 godine i 10 meseci

Godisnja bruto dobit

52.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,62 €

Ekoloska ocena

B,l

Pekara sa sopstvenom prodavnicom

18. Pekara sa sopstvenom prodavnicom
 

Svaka urbana celina sa vise od 10.000 stanovnika morala bi imati barem jednu ovakvu, manje ili vise specijalizovanu pekaru. Program predvida proizvo­dnju nekoliko specijalnih vrsta hleba i peciva, uz vla­stitu prodavnicu (sto znaci da na tom trzistu ima mesta i za druge - specijalizovane komplementarne "konkurente"). Proizvodni i prodajni prostor ne moraju lokacijski biti celoviti, jer prodavnicu treba locirati na mesta sa najvisom koncentracijom i/ili frekvencijom mogucih kupaca, najcesce u trgovackim sredinama naselja, gde postoje i komplementarni trgovacki sadrzaji. Projektovani kapacitet omogucava zado­voljavanje i vece traznje, a najkriticniji su elementi programa asortiman, kvalitet i cene proizvoda.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

60m2 radnog (sopstve-nog) i 20m2 prodajnog prostora (kupljenog)

Broj radnika

7 (preduzetnik, 2 majstorapekara, 2 segrta, 2 prodavca)

Ulaganje kapitala

96.500 € (cena prostora 13,99%, zanatski radovi, instalacije i namestaj 19,70%, potrebna oprema56,99%, automobil i ostalo 9,32%)

Period izvrsenja

8 do 10 meseci

Rok povratka kapitala

sredina 3. godine roka programa

Godisnja bruto dobit

69.700 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,71 €

 

Poslasticarnica

19. Poslasticarnica

Ova poslasticarnica, standardnog i nesto kvalitetnijeg asortimana proizvoda i usluga (u iznajmljenom prostoru), smestena u urbanoj sredini sa vise od 10.000 stanovnika (sa uobicajenim konkurencijskim uslovi-ma), u trgovacko-ugostiteljskim centrima grada (sa normalnom frekvencijom potencijalnih potrosaca) moze godisnje ostvariti vise od 150.000 € bruto profita. Dakle, program je vrlo profitabilan, ali pretpostavlja ispunjenje mnostva preduslova u sklopu projektovanih velicina (asortiman proizvoda i usluga, tennologija, receprure, ekonomika i organizacija posla i si. detaljnije su objasnjeni u idejnom resenju). Najkriticniji elementi programa su kvalitet, asortiman, cene proizvoda i usluga, izbor makrolokacije i mikrolokacije, kao i uspesnost "telefonskih poziva".

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

100 m2 - varijanta iznajmljivanja

Broj radnika

7 (preduzetnik, poslasticar, 4 posluzitelja, vozac - nabavljac - dostavljac)

Ulaganje kapitala

63.500 € (zakup za pet godina 37,80%, uredenje prostora 11,81%, oprema 38,58%, automobil 11,81%)

Period izvrsenja

10 do 12 meseci

Rok povratka kapitala

1 godina i 10 meseci

Godisnja bruto dobit

77.200 €

Bruto dobit po 1 € investicija

1.18 €

Mlekara

20. Mlekara
 
Mini mlekaru je isplativo izgraditi u kraju sa razvijenim govedarstvom. Posebno napominjemo da bi objekat trebalo graditi u neposrednoj blizini kuce ili okucnice radi smanjenja investicionih troskova (struje, vode, kanalizacije). Kritican element programa je kapacitet mlekare. Program ima obelezje manjeg industrijskog pogona sa pretezno stalnim i srednje automatizovanim linijama, a namenjen je preduzetnicima koji bi se bavili preradom mleka. Kriticni elementi programa su kvalitet, asortiman, cena proizvoda i izbor makrolokacije i mikrolokacije. Osim toga, treba brinuti o kvalitetu i dizajnu ambalaze kao i pakovanju.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

150 m2

Broj radnika

3

Ulaganje kapitala

105.000 € (linija za pasterizaciju)

Period izvrsenja

2 do 3 meseca

Rok povratka kapitala

3 godine i 9 meseci

Godisnja bruto dobit

42.500 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,38 €

Kiseljenje povrca

22. Kiseljenje povrca

Okosnica ovog programa su posebne recepture i tradicionalni nacin kiseljenja zelenog paradajza, crnog luka, paprika, kapara, arpadzika, pecuraka, articoka i si. lako je predvideno iznajmljivanje potrebnog prostora, program se moze ostvariti i u domacoj radinosti, zato sto je ionako predviden angazman vise clanova porodice preduzetnika. Program je lokacijski prakticno nezavisan, premda logika poslovanja (nabavke i plasmana) namece blizinu izvora sirovina i/ili vecih potrosackih sredina. Parametri programa projektovani su tako da se mogu zadovoljiti sve oscilacije traznje, a kriticni elementi su asortiman, kvalitet, cene proizvoda i organizacija distribucije.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

80 m2 - varijanta iznajmljivanja

Broj radnika

6 (preduzetnik, 2 majstora za kiseljenje, 2 pomocna radnika, vozac - -nabavljac /dostavljac)

Ulaganje kapitala

45.500 € (godisnji zakup 6,59%, zanatski radovi, instalacije, namestaj i kancelarijska oprema 27,47%, radna oprema i pribor 38,46%, automobil 21,98%, ostalo 5,49%)

Period izvrsenja

4 do 6 meseci

Rok povratka kapitala

1 godina i 2 meseca

Godisnja bruto dobit

70.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

1,47 €

Proizvodnja mekog sira

21. Proizvodnja mekog sira od punomasnog mleka

Od punomasnog mleka moze se proizvoditi
sa plemenitim plesnima. Proizvodnja mekog tipa cammembert-a, sa plemenitim plesnima na povrsini sira, ne zahteva slozene tehnoloske procese, ali zahteva izuzetnu paznju u rukovanju maticnom kulturom i brizljivu negu tokom kratkog zrenja sira. Nakon zavrsenog zrenja, sir se umotava u aluminijumsku foliju i obelezava, ili se ulaze u dodatnu kutijicu i u transportnoj ambalazi dostavlja "hladnim lancem" do poznatog kupca. Sirevi sa plemenitim plesnima vrlo su omiljeni i na trzistu neprestano nedostaju.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista i prostora

100-120 m2 (objekat 80-90 m2)

Broj radnika

2 KV

Ulaganje kapitala

228.500 € (objekat 19,7%, oprema 70,0%, ostalo 10,3%)

Period izvrsenja

4 do 5 meseci

Rok povratka kapitala

2 godine

Godisnja bruto dobit

147.500 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,65 €

Konzervisanje povrca

23. Konzervisanje povrca i pecuraka

Asortiman proizvoda je slican programu proizvodnje pasterizovanog povrca, od kojeg se razlikuje obimom (odnosno kapacitetom) proizvodnje, nizim stepenom mehanizacije pojedinih radnih operacija i time sto ukljucuje i konzervisanje gljiva. Teziste je na razno­vrsnosti i kvalitetu proizvoda, cime se osigurava njegova trzisnost. To omogucava veci udeo rucnog rada i fleksibilnost odabranih uredaja. Predvideni obim proizvodnje (oko 750 tona proizvoda u teglama razlicite velicine) ostvaruje se delom u toku sazrevanja sirovina kontinuiranim postupkom, a delom od poluproizvoda van sezone sazrevanja, cime se produzava vreme prerade i postize veci stepen iskoriscavanja instaliranih uredaja, dakle i veca profitabilnost. Program je namenjen podrucjima specificnim za mogucnost gajenja povrca.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

200 m2 zatvorenog i 300 m2 manipulativnog prostora

Broj radnika

4 KV, 8 PKV, 3 NKV, 1 SSS, 1VSS

Ulaganje kapitala

300.500 € (objekat 43%, oprema 41%, ostalo 15%)

Period izvrsenja

6 do 8 meseci

Rok povratka kapitala

1 godina i 2 meseca

Godisnja bruto dobit

604.500 €

Bruto dobit po 1 € investicija

2,01€

Proizvodnja koncetrata paradajza

24. Proizvodnja koncentrata paradajza

 

Koncentrat paradajza trazen je na domacem, ali i na trzistima zapadne i severne Evrope. Lako ga je prodati po vrlo povoljnim cenama, bez obzira na pakovanje. Predlazemo pakovanje u limenke neto sadrzaja 1 kg. Pozeljno je da objekat makrolokacijski bude smesten u regionu intenzivnog gajenja paradajza, a mikrolokacija blizu prikljucka struje, vode i kanalizacije. Profitabilnost programa raste sa povecanjem proiz­vodnje koncentrata, odnosno povecanjem kapaciteta proizvodne linije. Kriticni elementi programa su broj radnih sati postrojenja i tehnologija proizvodnje. Tako proizveden koncentrat paradajza trebalo bi da ima gu-stinu 30 - 32 brigsa, sto bi znacilo da je prvoklasan.
Narocitu paznju pri proizvodnji treba obratiti na gustinu koncentrata kao jednom od osnovnih merila kvaliteta proizvoda.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

1.000 m2

Broj radnika

7

Ulaganje kapitala

200.000 € (linija za proizvodnju koncentrata)

Period izvrsenja

10 do 12 meseci

Rok povratka kapitala

3 godine

Godisnja bruto dobit

100.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,50 €

Proizvodnja sira

25. Proizvodnja sira, sirnih namaza i jogurta

Najveci deo mleka koristi se za proizvodnju polutvrdog sira srednje dugog zrenja, deo odlazi na liniju fermentacije u jogurt, a od ostalih kolicina proizvode se sir, sirni namazi i maslac. Program je obimniji i sadrzi vise proizvoda koji se mogu ponuditi trzistu. Zbog raznovrsnosti proizvodnje i mogucnosti dnevnog bilansiranja, proizvodnja se moze usmeriti na trenutno trazenije ili profitabilnije proizvode. Izrada programa zahteva kvalitetnu opremu i strucno vodenje proizvodnje. Medu kriticnim elementima narocito se isticu tehnoloski nivo opreme (proizvodnost, automa­tizacija i si.), asortiman, kvalitet, cena proizvoda, prodajni kanali i uspesnost promotivne aktivnosti.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista i prostora

500 m2 (objekat 400 m2)

Broj radnika

5 K, 5 PK

Ulaganje kapitala

725.000 € (objekat 40%, oprema 54,2%, ostalo 5,8%)

Period izvrsenja

10 do 12 meseci

Rok povratka kapitala

2 godine i 9 mesec

Godisnja bruto dobit

417.500 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,58 €

Proizvodnja sladoleda

26. Proizvodnja sladoleda


Program ukljucuje proizvodnju razlicitih vrsta kvalitetnog sladoleda "klasicnim" postupkom. Oda­brana oprema omogucava pripremu od odredenih sirovina, pasterizaciju, zrenje smese i zamrzavanje. Kapacitet uredaja je 120 kg sladoleda na sat. Predviđeno je da se deo proizvodnje plasira sopstvenom prodajom, a deo posrednom prodajom, tj. vecim potrosa­cima ili distributerima. Tome je prilagoden i nacin pakovanja, odnosno vrsta ambalaze. Program je name-njen, pre svega, vecim potrosackim sredinama (grado­vima i turistickim podrucjima). Pri godisnjoj proiz­vodnji 300 t moze se ostvariti povratak ulozenog kapitala vec u prvoj godini.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

113 m2 zatvorenog i 150 m2 manipulativnog prostora

Broj radnika

3 KV, 3 PKV, 2 NKV, 1 SSS, 1 VSS

Ulaganje kapitala

226.000 € (objekat 32%, oprema 53%, ostalo 15%)

Period izvrsenja

6 do 8 meseci

Rok povratka kapitala

11 meseci

Godisnja bruto dobit

1.019.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

4,51€

Proizvodnja pasterizovanog krastavca

  27. Proizvodnja pasterizovanih krastavaca

 

Liniju je profitabilno postaviti u kraju sa intenzivnim gajenjem krastavaca. Proizvodna linija obuhvata samo pasterizator i zatvarace tegli, a sve ostalo obavlja se rucno. Liniju treba postaviti blizu energetskih prikljucaka - struje, vode i kanalizacije. Predvideno je da se kalibracija i obelezavanje obavljaju rucno. Kritican element programa je kapacitet linije za pasterizaciju. Program je lokacijski prakticno nezavisan, premda logika poslovanja (nabavke i plasmana) namece nuznost smestaja blizu izvora sirovina i/ili velikih potrosackih sredina. Parametri programa projektovani su tako da se mogu zadovoljiti sve oscilacije traznje uz dostupnu kolicinu sirovina.

 

 

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

100 m2

Broj radnika

3

Ulaganje kapitala

500.000 € (linija zapasterizaciju)

Period izvrsenja

30 do 60 dana

Rok povratka kapitala

4 godine i 2 meseca

Godisnja bruto dobit

125.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,25 €

Proizvodnja pasterizovane paprike

28. Proizvodnja pasterizovane paprike


Objekat je rentabilno izgraditi iskljucivo u podrucju intenzivnog gajenja paprika. Preporucujemo pakova-nje pasterizovane paprike u tegle velicine 2,5 1. Osim toga, radi smanjenja ulaganja, polazimo od toga da liniju za pasterizaciju cini samo pasterizator. Kriticni element programa je kapacitet linije za pasterizaciju. Program je lokacijski prakticno nezavisan, premda logika poslovanja (nabavke i plasmana) namece blizinu izvora sirovina i/ili velikih potrosackih sredina. Parametri programa projektovani su tako da se mogu zadovoljiti sve oscilacije traznje, ukoliko imamo dovoljnu kolicinu sirovina.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

100 m2

Broj radnika

3

Ulaganje kapitala

500.000 € (linija za pasterizaciju)

Period izvrsenja

2 do 3 meseca

Rok povratka kapitala

4 godine i 3 meseca

Godisnja bruto dobit

125.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,25 €

Proizvodnja pasterizovane cvekle

29. Proizvodnja pasterizovane cvekle


Liniju za pasterizaciju cini samo pasterizator, a sve ostalo radi se rucno - pranje i secenje cvekle, zatvaranje tegli, obelezavanje i pakovanje. Profitabilnost progra­ma raste s povecanjem kapaciteta proizvodnje. Kritican element programa je kapacitet linije za pasterizaciju. Program je lokacijski prakticno nezavisan, premda logika poslovanja (nabavke i plasmana) namece po­trebu smestaja blizu izvora sirovina i/ili velikih potrosackih sredina. Parametri programa projektovani su tako da se mogu zadovoljiti sve oscilacije traznje uz dovoljnu kolicinu sirovina, sto znaci da program treba locirati sto blize podrucju intenzivnog gajenja cvekle, naravno, uz postovanje troskovnih povoljnosti i loka-cijskih prednosti prodajnog trzista.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

100 m2

Broj radnika

3

Ulaganje kapitala

500.000 € (linija za pasterizaciju)

Period izvrsenja

30 do 60 dana

Rok povratka kapitala

4 godine i 2 meseca

Godisnja bruto dobit

125.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,25 €

Proizvodnja pasterizovanih feferona

30. Proizvodnja pasterizovanih feferona


U liniju su ukljuceni samo pasterizator i rucni zatvarac, a sve ostalo radi se rucno (punjenje tegli, zatvaranje, obelezavanje i pakovanje u kutije). Liniju treba postaviti blizu energetskih prikljucaka. Kritican ele­ment programa je kapacitet linije za pasterizaciju. Pro­gram je lokacijski prakticno nezavisan, premda logika poslovanja (nabavke i plasmana) namece neophodnost smestaja blizu izvora sirovina i/ili velikih potrosackih sredina. Parametri programa projektovani su tako da se mogu zadovoljiti sve oscilacije potraznje ako je kolicina pribavljene sirovine dovoljna za takvo (i toliko) povecanje proizvodnje.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

100 m2

Broj radnika

3

Ulaganje kapitala

500.000 € (linija za pasterizaciju)

Period izvrsenja

30 do 60 dana

Rok povratka kapitala

4 godine i 2 meseca

Godisnja bruto dobit

125:000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,25 €

Proizvodnja zamrznutog povrca i pomfrita

31. Proizvodnja zamrznutog povrca i pomfrita


Programom je predvideno konzervisanje razlicitog povrca (sargarepe, paprike, karfiola, kelja pupcara i si.) kao i proizvodnja i zamrzavanje pomfrita i kroketa od krompira. Povrce se obraduje na odgovarajuci nacin kako bi bilo prikladno za neposrednu upotrebu. Stapici od krompira za pomirit pre zamrzavanja se kratko prze u ulju, kao i kroketi, koji se proizvode od ostataka krompira koji preostanu pri rezanju stapica za pomfrit. Odabrani uredaji prilagodeni su kapacitetu manjeg kontinuiranog tunela za zamrzavanje od 300 do 500 kg/h. Isto postrojenje moze se upotrebiti i za zamrza­vanje jagodastog ili slicnog sitnog voca. Program je na-menjen podrucjima u kojima se gaji povrce, po mogu­cnosti blizu vecih potrosackih sredina.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

350 m2 zatvorenog i 1.000 m2 manipulativnog prostora

Broj radnika

5 KV, 6 PKV, 4 NKV, 2 SSS, 1VSS

Ulaganje kapitala

528.000 € (objekat 48%, oprema 46%, ostalo 6%)

Period izvrsenja

10 do 12 meseci

Rok povratka kapitala

1 godina i 8 meseci

Godisnja bruto dobit

808.500 €

Bruto dobit po 1 € investicija

1,53 €

Kandirano voce

32. Kandirano voce


Celi ili izrezani plodovi voca se odgovarajucim postupkom impregniraju secernim sirupom (pota­panjem i ukuvavanjem). Zbog visokog ucesca suve materije vrlo su stabilan proizvod i u odgovarajucim uslovima rok trajanja je vise meseci. Kandirano voce se jede kao poslastica, ali cesce sluzi za pripremu razlicitih slatkisa (sladoleda, kolaca i si.). Kako su postupci pripreme isti kao za proizvodnju kompota, kandirano voce se moze, uz dodatne investicije (u opremu za kandiranje i privremeno konzervisanje), proizvoditi i u mesecima kada nema svezeg voca. Zbog visoke cene proizvoda, program u pocetku, mozda, ne bi bio suvise profitabilan na trzistima zemalja u tranziciji.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista i prostora

1500 m2 (objekat 500-600 m2)

Broj radnika

1 VKV, 5 KV, 4 PKV, 11 NKV

Ulaganje kapitala

845.000 € (objekat 46%, oprema 43%, ostalo 11%)

Period izvrsenja

10 do 12 meseci

Rok povratka kapitala

2 godine i 3 meseca

Godisnja bruto dobit

669.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,79 €

Proizvodnja kulena

33. Proizvodnja kulena


Kulen je autohton, trajan fermentisani proizvod, koji potice iz Slavonije (Hrvatske). Mala domacinstva u tim podrucjima, ali i u drugim delovima Hrvatske, s obzirom na tradiciju proizvodnje, imaju velike mogucnosti proizvodnje kulena za turisticko podrucje i za izvoz. Investiciona ulaganja nisu velika. Postupak se sastoji od: rucnog secenja, mlevenja mesa (vise u vuku, manje u kuteru), mesanja u mesalicama, punjenja vakuumskim punjacima, dimljenja u susarama i zatim fermentacije kulena u posebnim, klimatizovanim prostorijama (komorama). Kapacitet programa je 60 tona godisnje. Ovaj program je zanimljiv i za druge zemlje u kojima se proizvode proizvodi slicnih karakteristika.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

325 m2 zatvorenog i 700 m2 manipulativnog prostora

Broj radnika

2 KV, 4 PKV, 2 NKV

Ulaganje kapitala

441.000 € (objekat 55%, oprema 43%, zemljiste 2%)

Period izvrsenja

10 do 12 meseci

Rok povratka kapitala

1 godina i 8 meseci

Godisnja bruto dobit

716.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

1,62 €

Proizvodnja prsuta

34. Proizvodnja prsuta


Prsut je ekonomski najvredniji deo svinjske polutke. Povoljni klimatski uslovi i dobar kvalitet svinjskog mesa, omogucice velikom broju malih domacinstava
savremene i "domace tehnologije, pri cemu je najvaz­niji izbor sirovine i soljenje u Kondicioniranom (hlad­nom) prostoru. Taj deo procesa je posebno vazan jer od njega zavisi rok trajanja proizvoda. Posle soljenja i presovanja prsuta, sledi primarna, zatim i zavrsna fermentacija, od kojih zavise organolepticka svojstva prsuta. Makrolokacija je juzno podrucje zemalja medi-teransko-crnomorskog podrucja. Kapacitet programa je 10.000 prsuta godisnje.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina zemljista i prostora

950 m2 (objekat 350 m^)

Broj radnika

1 KV, 3 PKV

Ulaganje kapitala

620.000 € (objekat 48%, oprema 47%, zemljiste 5%)

Period izvrsenja

10 do 12 meseci

Rok povratka kapitala

1 godina i 10 meseci

Godisnja bruto dobit

751.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

1,21 €

Proizvodnja pasterizovanih visanja

35. Proizvodnja pasterizovanih visanja


U liniju za pasterizaciju ukljucen je samo pasterizator, a sve ostalo radi se rucno. Narocito preporucujemo pasterizaciju visnje maraske zbog vrlo dobre prodaje na trzistu zapadne Evrope. Liniju treba postaviti u kraj gde se intenzivno gaje visnje i blizu industrijske infrastrukture. Kriticni element programa je kapacitet linije za pasterizaciju. Preporucljivo je da ambalaza budu tegle od jedne i dve litre, sto je marketinski najpogodnije za trziste. Ta vrsta pasterizovanih visanja lako se moze prodati na trzistu zapadne i severne Evrope. Parametri programa su tako projektovani da mogu zadovoljiti sve oscilacije traznje, ako je kolicina pribavljene sirovine dovoljna za takvo povecanje proizvodnje.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

100 m2

Broj radnika

3

Ulaganje kapitala

500.000 € (linija za pasterizaciju)

Period izvrsenja

30 do 60 dana

Rok povratka kapitala

4 godine i 2 meseca

Godisnja bruto dobit

125.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,25 €

Pripremanje domacih marmelada

36. Pripremanje domacih marmelada, dzemova i slatk


Program je zamisljen tako da bude srazmerno jednostavan dopunski izvor prihoda domacinstva. "Tajna" programa je u tradicionalnom nacinu pripre­manja marmelada (od paradajza, limuna, narandze itd.), dzemova (od tresnje i narandze), kao i slatka (od dunja i ruza). Potrebne sirovine mogu se lako nabaviti, sam proces odvija se u stanu preduzetnice, a proizvodi se plasiraju preko specijalizovanih prodavnica pre­hrambenih proizvoda. Tako pripremljeni proizvodi kvalitetniji su i ukusniji, a cesto i jeftiniji od indu­strijskih. Program je lokacijski sasvim nezavisan, a njegova profitabilnost se povecava srazmerno pove­canju obima proizvodnje. Kriticni elementi programa su recepture i cene proizvoda.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

oko 50 m2 prostora u kuci preduzetnice

Broj radnika

domacica-preduzetnica i potreban broj ukucana

Ulaganje kapitala

10.000 € (oprema 19,51%, polovan automobil 73,17%, ostalo 7,32%)

Period izvrsenja

30 do 60 dana

Rok povratka kapitala

1 godina i 1 mesec

Godisnja bruto dobit

11.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

1,10 €

Proizvodnja domacih sirupa

37. Proizvodnja domacih sirupa


Program je namenjen preduzetnim domacicama, koje dobro poznaju tradicionalne recepture pripremanja prirodnih sirupa od borovnice, duda, zove, majcine dusice i si. Proizvodi se pripremaju u kucnoj radinosti, a plasiraju se preko trgovacke mreze i/ili angazova-njem akvizitera. Lokacija programa uslovljena je lokacijom prostora preduzetnice, a obicno se preporucuje urbana, potrosacka sredina sa vise od 50.000 stanovnika i sa nesto izrazenijim potrebama za proizvodima iz ovog programa. Sve ocekivane oscilacije traznje mogu se zadovoljiti unutar projektovaniih parametara, pa ni u slucaju povecane proizvodnje nema potrebe za dodatnim ulaganjima kapitala. Kriticni elementi programa su samo recepture i kvalitet proizvoda.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

oko 20 m2 u stanu ili

kuci preduzetnice

Broj radnika

preduzetnica, pomocnica (prosecno 3 sata dnevno), akviziter (rad na proviziju)
Ulaganje kapitala: 9.000 € (pribor i oprema 38,89%, polovan automobil 55,56%, ostalo 5,56%)
Period izvrsenja: 30 do 60 dana
Rok povratka kapitala: 7 meseci
Godisnja bruto dobit: 19.855 €
Bruto dobit po 1 € investicija: 2,10 €
Ekolosk


Broj radnika

preduzetnica, pomocnica (prosecno 3 sata dnevno), akviziter (rad na proviziju)
Ulaganje kapitala: 9.000 € (pribor i oprema 38,89%, polovan automobil 55,56%, ostalo 5,56%)
Period izvrsenja: 30 do 60 dana
Rok povratka kapitala: 7 meseci
Godisnja bruto dobit: 19.855 €
Bruto dobit po 1 € investicija: 2,10 €
Ekoloska ocena

Broj radnika

preduzetnica, pomocnica (prosecno 3 sata dnevno), akviziter (rad na proviziju)

Ulaganje kapitala

9.000 € (pribor i oprema 38,89%, polovan automobil 55,56%, ostalo 5,56%)

Period izvrsenja

30 do 60 dana

Rok povratka kapitala

7 meseci

Klanica svinja

38. Klanica svinja


Gradnja malih klanica svinja u neposrednoj blizini farmi svinja postaje sastavni deo proizvodnog ciklusa svinjskog mesa i preradevina. Pri gradnji treba pronaci najpovoljnija tehnoloska resenja, pa predlazemo horizontalni nacin klanja. Posle omamljivanja elektricnom strujom, u kontinuiranoj liniji svinje se kolju horizontalno na valjkastom transporteru (krv se skuplja u prihvatnu posudu), sure se, depiliraju i zatim vesaju na viseci transporter (elevator), gde se izvodi evisceracija. Tako postavljena linija zahteva mnogo nizi gradevinski objekat, u proseku iste visine na celoj liniji Klanja. Makrolokacija je celo nacionalno podrucje, s tim da je potrebno u svakom konkretnom slucaju utvrditi koje je podrucje (regija) najveci moguci izvor
Kapacitet linije je 10-20 svinja na sat.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

300 m2 zatvorenog i 500 m2 manipulativnog prostora

Broj radnika

2 KV, 3 PKV, 1 NKV

Ulaganje kapitala

277.500 € (objekat 84%, oprema 14%, zemljiste 2%)

Period izvrsenja

6 do 8 meseci

Rok povratka kapitala

1 godina i 5 meseci

Godisnja bruto dobit

378.500 €

Bruto dobit po 1 € investicija

1,36 €

Klanica goveda

39. Klanica goveda


Seljackih domacinstava, namenjeno je snabdevanju lokalnog stanovnistva i preradi u mesne preradevine (mesno testo i odresci raznih kategorija). Tehnoloski proces sastoji se od omamljivanja Sermerovim pistoljem, klanja, priku­pljanja krvi, rucnog skidanja koze, evisceradje, hladenja u prirucnim vazdusnim hladnjacama i zatim rasecanja u cetvrtine. Kapacitet klanice je 6 goveda na sat. Kriticni elementi programa su: stepen auto­matizacije proizvodnje, uslovi skaldistenja i transporta mesa, kao i nabavni i prodajni kanali. Naravno, pretpostavlja se visok kvalitet i konkurentne cene

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

500 m2 zatvorenog i 1.200 m2 manipulativnog prostora

Broj radnika

1 KV, 3 PKV, 1 NKV

Ulaganje kapitala

558.000 € (objekat 67%, oprema 31%, zemljiste 2%)

Period izvrsenja

8 do 10 meseci

Rok povratka kapitala

1 godina i 6 meseci

Godisnja bruto dobit

881.500 €

Bruto dobit po 1 € investicija

1,58 €

Kobasicarski proizvodi

40. Kobasicarski proizvodi


Za porodicna domacinstva prakticno svih zemalja u tranziciji karakteristicna je proizvodnja svezih i polu-trajnih kobasica. Uz postojece preradivacke kapacitete, postoji sve veci interes za male preradivacke kapa­citete, posebno u neposrednoj blizini velikih gradova. Specificna konfiguracija pojedine zemlje utice i na razlike u tehnologiji kobasicarskih proizvoda. Empirijskim istrazivanjima utvrdena je primena au-strijsko-nemacke, italijanske, pa i madarske tehnologije. Tehnoloski proces sastoji se od secenja svinjskih polutki i govedih cetvrti, soljenja, mlevenja (vuk i kuter), mesanja u mesalicama, punjenja vakuumskim punjacima, a zatim dimljenja u automatizovanim susarama.
Kapacitet programa je 2 tone na dan.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

300 m2 zatvorenog i 700 m2 manipulativnog prostora

Broj radnika

7 KV, 2 PKV, 6 NKV

Ulaganje kapitala

440.000 € (objekat 54%, oprema 47%, zemljiste 2%)

Period izvrsenja

12 meseci

Rok povratka kapitala

1 godina i 5 meseci

Godisnja bruto dobit

1.077.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

2,45 €

Klanica tovljenih pilica

41. Klanica tovljenih pilica


Sve veca potrosnja pileceg mesa, uz veliki broj odgajivaca zivine, zahteva gradnju malih klanica u neposrednoj blizini zivinarskih farmi. Pilece meso sadrzi mnogo belancevina (posebno prsa, tzv. belo meso) i vrlo je cenjeno u kulinarstvu. Zbog relativno povoljne ekonomske vrednosti povecava se broj potrosaca, sto uslovljava i povecanje broja malih kla­nica zivine. Tehnoloski proces sastoji se: od prihvata tovljenih pilica, omamljivanja elektricnom strujom, klanja, surenja, cupanja perja, evisceracije, hladenja (vodom i vazduhom) i na kraju, otpreme do korisnika.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

300 m2 zatvorenog i 500m2 manipulativnog prostora

Broj radnika

1 KV, 4 PKV, 2 NKV

Ulaganje kapitala

242.500 € (objekat 93%,oprema 5%, zemljiste 2%)

Period izvrsenja

6 do 8 meseci

Rok povratka kapitala

1 godina i 3 meseca

Godisnja bruto dobit

401.500 €

Bruto dobit po 1 € investicija

1,66 €

Proizvodnja trajnih kobasica

42. Proizvodnja trajnih kobasica


Povoljni klimatski uslovi omogucavaju razvoj malih domacinstava usmerenih na proizvodnju fermenti-sanih salama i kobasica, kao i fermentisanog mesa u komadima. Proizvodnja fermentisanih salama i koba­sica rasirena je u svim zemljama u tranziciji, a proizvodnja fermentisanog mesa u komadima (prsut, panceta, budola i dr.) pretezno se odvija u primor­skom (mediteransko-crnomorskom) delu. Moze se proizvoditi i u planinskim podrucjima pogodnim za fermentaciju mesa u komadima. Slicno kao sveze i polutrajne kobasice, sporo fermentisane kobasice proizvode se u mnogim podrucjima, kao i brzo fer­mentisane kobasice. Tehnoloski proces sastoji se od: prihvatanja mesa i masnoce, smrzavanja mesa, soljenja, mlevenja (vuk ili kuter), mesanja u mesalicama, punjenja u prirodne ili vestacke omote, hladnog dimljenja, a zatim brze ili sporije fermentacije.
Kapacitet programa je 120 tona godisnje.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

350 m2 zatvorenog i 800m2 manipulativnog prostora

Broj radnika

2 KV, 4 PKV, 2 NKV

Ulaganje kapitala

535.500 € (objekat 49%,oprema 49%, zemljiste 2%)

Period izvrsenja

10 do 12 meseci

Rok povratka kapitala

1 godina i 10meseci

Godisnja bruto dobit

681.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

1,27 €

Farma zeceva

44. Farma zeceva


Rec je o mini-farmi za kavezno gajenje zeceva radi dobijanja mesa, sa 100 zenki godisnje. Potrebno je imati 300 m2 zatvorenog prostora, sastavljenog tako da su odvojeni prostori za kaveze, skladiste, klanicu, pakovanje, kancelariju i sanitarni cvor. Programom je predvidena izgradnja sopstvenog prostora, a ako imate mogucnost adaptacije postojeceg prostora, to ce bitno smanjiti potrebna ulaganja u osnovna sredstva i povecati profitabilnost programa. Mikrolokacija farme zavisi od pogodnosti za izgradnju prostora, a makrolo-kacija od blizine vecih prehrambeno-preradivackih kapaciteta i /ili potrosackih sredina. Pri povecanju "legla" profitabilnost se uveliko povecava. Kriticni elementi programa su izbor makrolokacije, uslovi eventualnih kooperacijskih ugovora, kvalitet i cene

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

300 m2 - varijanta izgradnje na sopstvenom zemljistu

Broj radnika

2-5 (farmer-preduzetnik, pomocni radnik - stalno, 3 priucena mesara - povremeno)

Ulaganje kapitala

71.500 € (izgradnja prostora 41,96%, zanatski radovi i instalacije 4,19%, grejanje i ventilacija 20,98%, kavezi 20,98%, ostalo 12,09%)

Period izvrsenja

10 do 12 meseci

Rok povratka kapitala

4 godine

Godisnja bruto dobit

24.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,31 €

Przionica kafe

45. Przionica kafe sa sopstvenom prodavnicom


Program je projektovan kao lokalna mini-przionica kvalitetnijih vrsta kafe, uzjjakovanje (u raznim kombinacijama) u ambalazu primerenu nacinu prodaje, kao i plasman u sopstvenoj prodavnici ili drukcije. S obzirom na kapacitet (uz pretpostavljene trzisne uslove), program bi se mogao locirati u urbane celine sa vise od 20.000 stanovnika i nesto izrazenijom tradicijom pijenja kafe. Prodajno mesto treba smestiti tamo gde je veca frekvencija potencijalnih kupaca i koncentracija komplementarnih trgovackih sadrzaja. Kriticni elementi od kojih zavisi visina profitabilnosti su: asortiman (receptura mesanja razlicitih vrsta kafe), kvalitet i cena robe, uspesnost prodaje i nabavke, izbor makrolokacije, kao i promotivne aktivnosti. Uspesnost prodaje narocito se povecava angazovanjem veceg broja lokalnih prodavaca (akvizitera na proviziju).

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

60 m2 - varijantaiznajmljivanja

Broj radnika

8 (preduzetnik,administrator, predradnik, 3 priucenaradnika, 2 trgovca)

Ulaganje prostora

38.500 € (godisnji zakup4,70%, uredenje prostora 9,14%, oprema inamestaj 13,05%, raznemasine46,99%,polovan automobil 19,58%, ostalo 6,54%)

Period izvrsenja

30 do 60 dana

Rok povratka kapitala

5 meseci

Godisnja bruto dobit

150.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

3,22 €

Mala vinarija

46. Mala vinarija

Retke i zasticene vrste vina uvek se traze na domacem, a posebno na inostranom trzistu. Ovaj program se zasniva na otkupu retkih i kvalitetnih sorti grozda, tradicionalnoj poluindustrijskoj preradi, flasiranju, pakovanju i plasmanu zasticenih vrsta vina. Iako se pretpostavlja proizvodnja samo tri vrste vina, i to godisnje oko 40.000 1, bez vecih dodatnih ulaganja moze se prosiriti proizvodni asortiman. Makrolokacijske odrednice programa su podrucja intenzivnijeg gajenja zasticenih sorti grozda, a izbor mikrolokacije (podruma - konobe) prvi je kriticni ele­ment profitabilnosti programa. Ostali cinioci uspe-snosti poslovanja su: strucnost podrumara, kvalitet, asortiman i cene proizvoda. Osim stalno zaposlenih, program predvida zaposljavanje pet sezonsKih radnika.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

200 m2 podrumskog prostora - varijanta iznajmljivanja

Broj radnika

3 (preduzetnik, majstor podrumar, segrt)

Ulaganje kapitala

114.000 € (zakup i uredenje prostora 12,54%, oprema 79,56%, polovan automobil 6,58%,ostalo1,32%)

Period izvrsenja

3 do 4 meseca

Rok povratka kapitala

10 meseci

Godisnja bruto dobit

237.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

1,57 €

Pivara

47. Pivara


Predlazemo da ova pivara bude u sastavu nekog komplementarnog, vec postojeceg objekta radi sma­njenja investicije. Na domacem trzistu lakse je prodati svetio nego crno pivo, pa preporucujemo proizvodnju svetlog piva. Profitabilnost programa raste sa pove­canjem kapaciteta pivare. Mini-pivara je gostionicar-ska pivara i pre svega je predvidena za proizvodnju piva na mestu potrosnje (u gostionici/restoranu). Rec je o tzv. kvasnom pivu iz kojeg se ne uklanja kvasac, pa je pre svega namenjeno tocenju u case (krigle). Priprema tog piva za flasiranje mora se uraditi dodatnom opremom za filtriranje, sto poskupljuje proizvodnju i nije pogodno za male proizvodne kapa­citete. Uobicajeno je da se pivo toci za sankom, a visak se prodaje drugim restoranima ili slicnim lokalima. Transportuje se u aluminijskim bacvama ili u flasama.
Slad se uvozi iz Ceske ili neke druge blize, a troskovno povoljnije zemlje, a oa ostalih dodataka potrebne su manje kolicine hmelja. Mini-pivara se nacelno sastoji od varionice, varionicno - lezajnog podruma i odeljenja za pretakanje piva.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

200 m2

Broj radnika

2

Ulaganje kapitala

225.000 €

Period izvrsenja

4 do 6 meseci

Rok povratka kapitala

3 godine i 6 meseci

Godisnja bruto dobit

75.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,33 €

Punionica vode

48. Punionica vode


Preduzetnik, pronalazac i proizvodac poznatog bezal­koholnog pica "The Drink of millions", osnovao je taj posao voden idejom da posetiocima Njujorka, na vrlo jednostavan nacin, skrene paznju na jedan od njegovih malobrojnih prirodnih kvaliteta. Sa svoja dva prijatelja otvorio je u garazi punionicu vode, ulozivsi u opremu i flase 3.000 dolara. Nakon kratkog vremena njihov proizvod je postao jedan od najpopularnijih niskokaloricnih bezalkoholnih napitaka i uvrstio se medu tridesetak najbolje ocenjeruh pica, s obzirom na ukus, boju i sastav sedimenata. S obzirom na jeftinu prirodnu sirovinu, o profitu je suvisno govoriti. Predlog preduzetnicima mogao bi dakle glasiti: Krenite u veliki poslovni poduhvat sa manje od 5000€". Proizvodaci raznovrsnih bezalkoholnih pica izvlace velike profite.
Niko ne prodaje flasiranu prirodnu vodu. A zasto ne?

 

 

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

do 80 m2 (vlasnistvopreduzetnika)

Broj radnika

preduzetnik, 3 do 4 radnika,2 KV vozaca

Ulaganje kapitala

60.000 € (objekat, vozilo,oprema)

Period izvrsenja

4 do 5 meseci

Rok povratka kapitala

1 godina

Godisnja bruto dobit

75.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

1,25 €

Prerada lekovitog i aromatocnog bilja

49. Prerada lekovitog i aromaticnog bilja


Program predvida kompleksnu preradu lekovitog i aromaticnog bilja, kao i dobijanje sledecih proizvoda: lekova, tecnih ekstrakata, tecnih koncentrata, suvih ekstrakata i etericnih ulja. Kvalitet tih poluproizvoda odgovara farmaceutskim propisima. Povecanim ulaga­njem za 17.500 €, pre svega u kolone za ekstrakciju, kapacitet proizvodnje tecnih produkata bi se udvo­strucio, a profit povecao na 82.000 €. Kriticni elementi programa su: kanali nabavke kvalitetnih sirovina (obicno se organizuju stalne ili povremene otkupne stanice), prodajni kanali (dobro je imati stalne i velike kupce), kvalitet, asortiman i cene gotovih proizvoda, kao i uspesnost promocije.

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

126 m2 - vlasnistvopreduzetnika

Broj radnika

1

Ulaganje kapitala

192.000 €

Period izvrsenja

10 do 12 meseci

Rok povratka kapitala

5 godina i 10meseci

Godisnja bruto dobit

41.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,21€

Proizvodnja meda

50. Proizvodnja meda


Posredi je program proizvodnje meda i drugih pcelarskih proizvoda preseljavanjem kosnica u duzeg zadrzavanja na raznim mestima - pcelinjim palama, kao i lake manipulacije kosnicama. Dakle, potreban je kamion, 150 napunjenih kosnica, elektricna otklapalica, vrcaljka, razlicit pribor i alat, kao i montazna prostorija velicine 20m2. Preporucuju se podrucja blage mediteransko-crnomorske klime, uz mogucnost brze i pravovremene selidbe na lokacije dobrih cvetnih pasa. Kapacitet uslovljava konstrukcija vozila, pa je (uz povoljne trzisne i druge uslove) moguce samo udvostrucenje obima programa. Kriticni parametri su: strucnost i predanost pcelara, dobar i pravovremen izbor pase, kvalitet proizvoda i otkupne cene meda.

 

Osnovni podaci o biznis planu

Velicina prostora

teretno vozilo za 150kosnica i 20 m2 zatvorenog, montaznogprostora

Broj radnika

pcelar-preduzetnik (prosecno1-2 sata na dan) i, povremeno, neki clanovi njegove porodice

Ulaganje kapitala

56.000 € (kosnice i legla53,57%, kamion 26,78%, masine, pribor ialat 17,85%, ostalo 1,78%)

Period izvrsenja

10 do 12 meseci

Rok povratka kapitala

2 godine i 8 meseci

Godisnja bruto dobit

23.000 €

Bruto dobit po 1 € investicija

0,40 €

prehrambena proizvodnja PDF Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
sreda, 01 februar 2012 10:33

 

 

 
 
 
advert
 
 
 
 

KURSNA LISTA

O nama

Dana 12.12.2011.god. Opštinsko veće je donelo saglasnost o izmeni i dopuni Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi opštine Doljevac... Dalje

Kontakt

Broj telefona: 018/810-054 lokal 12

E-mail: klerdoljevac@gmail.com

Home BIZNIS PLANOVI Prehrambena proizvodnja
Copyright © 2014. www.opstinadoljevac.rs/kler.